Jelenlegi hely

Rómában plakátokon üzentek Ferenc pápának: "Feri, hol az irgalmasságod"?

Ezidáig példátlan esetként, szombatra virradóan plakátok lepték el Rómát, melyek egy mogorván néző Ferenc pápát ábrázolnak, és azt kérdezik tőle: "Feri, hol az irgalmasságod"? A plakátokat a Vatikán közelében már eltakarták, de Rómában máshol még fellelhetők.
 

A plakátok szövege a következő: 

 
"Hé Feri! Beavatkozol a kongregációkba, papokat helyezgetsz, lefejezted a Máltai Lovagrendet és a Szeplőtelen Fogantatás Ferenceseit, bíborosokat ignorálsz... hol az irgalmasságod?"
 
A felrótt sérelmek közelmúltban történt vagy aktuális történésekre utalnak.  
 
1) Ferenc pápa nemrég 27 új kinevezéssel javította a progresszív-hagyományhű arányt az Istentiszteleti Kongregációban, továbbá minden indoklás nélkül utasította a Hittani Kongregáció prefektusát, hogy távolítson el három elismert munkatársat.
 
2) Ferenc pápa lemondatta a Máltai Lovagrend nagymesterét, mert az olyasvalakit távolíttatott el a Lovagrend vezetéséből (vétség miatt jogosan), akinek jó kapcsolatai voltak a pápa belső körével. A Vatikán emellett 2013 óta kézi vezérléssel irányítja a Szeplőtelen Fogantatás Ferenceseit azért, mert állítólag visszaéltek a hagyományhűséggel.
 
3) Ferenc pápa mindezidáig válasz nélkül hagyta 30 bíboros figyelmeztetését, 4 bíboros dubiáját, és számos más papi és civil kezdeményezést, melyek mind arra irányultak, hogy tisztázza az Amoris Laetitia által gerjesztett félreértések sokaságát.
 
Rómában évszázados hagyománya van plakátokon való üzengetésnek a hatalom birtokosai felé, mégis a rómaiak a pápa miatti ilyen mértékű nyilvános tiltakozása hallatlan jelenség, mióta csak a pápai állam a Vatikánba szorult vissza. Korábban is jellemzően világi jellegű elégedetlenségeket róttak fel a lakosok a pápai állam fejének, ám az elégedetlenség most vallási jellegű.

A plakátokért felelős személyek identitása ismeretlen; egyelőre nem utal jel arra, hogy a plakáton említett felek bármelyike is, vagy kívülálló civilek állnak a váratlan tett mögött.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer